امروزه با توجه به افزایش جمعیت و رشد ساختمان های چندین طبقه استفاده از آسانسور الزامی و رایج شده است، با این حال هنوز هم ساختمان هایی وجود دارند که بدون آسانسور هستند و تردد افراد توسط پله صورت می پذیرد، باید توجه کرد که راه پله و آسانسور هر دو برای ساختمان های چند طبقه ضروری هستند. این ضوابط توسط سازمان آتش نشانی و مهندسان طراح و ناظر مورد بررسی قرار گرفته و تایید شده اند
ضوابط طراحی باکس راه پله مصوبه آتش نشانی
از عناصر مهم و کاربردی در یک ساختمان است که شکل و مصالح مصرفی در آن برای حوزه ساخت و ساز حائز اهمیت است، همانطور که می دانید پله ها انواع گوناگونی دارند و با توجه به سلیقه می توانید یکی از آن ها را انتخاب نمایید، به طور کلی راه پله از 6 بخش پله، سطح شیب دار، پاگرد، خیز پله، نرده و آب چکان تشکیل می شود. پله همانند سایر اجزای دیگر ساختمان دارای استانداردهایی می باشد در این استانداردها مقررات ملی ساختمان مد نظر است که الزامات عمومی ساختمان را نیز باید در نظر گرفت، پله ها به 4 صورت گرد، تک بازو، دو بازو و چند بازو می باشند و طبق استاندارد حداقل عرض یک پله 110سانتی متر، اندازه ارتفاع 1719سانتی متر، سایز کف پله حداقل 30سانتی متر، حداقل اندازه پاگرد 110 سانتی متر، ارتفاع نرده 80 سانتی متر و بیشترین فاصله درب ساختمان تا راه پله 140سانتی متر است که این اندازه ها با توجه به متراژ و تعداد طبقات متغییر می باشد. علاوه بر استانداردهای بالا که رعایت آن ها ضروری می باشد نکاتی چون لغزنده نبودن پله، مصالح مقاوم در برابر حریق، در هنگام استفاده از نرده شیشه ای اطمینان حاصل کردن از ایمنی شیشه، مسدود نبودن راه پله با تجهیزات آتش نشانی و ... را در نظر گرفت. یکی از نکات مهم در ضوابط راه پله، محاسبه تعداد پله برای هر ساختمان است به این گونه که ارتفاع طبقه را بر ارتفاع پله تقسیم می کنید و اگر تعداد پله ها بیشتر از 12عدد باشد باید از پاگرد استفاده کرد.
ضوابط طراحی باکس آسانسور مصوبه آتش نشانی
ضوابطی نیز در مورد ساخت و نصب آسانسور موجود است که حتما باید با آن ها آشنایی کامل داشته باشید. به طور کلی این ضوابط شامل موارد زیر می باشند:
- ابعاد داخلی آسانسور 160 در 200 سانتی متر در 3متر مربع می باشد.
- اگر ساختمان تا 4 طبقه باشد باید مجهز به شبکه بارنده شود.
- اگر ساختمان بیشتر از 4 واحد باشد بهتر است دو واحد راه پله و آسانسور داشته باشد.
- پاگرد جلو آسانسور 150 در 150 سانتی متر در 25/2 متر مربع
- فضا و ایستگاه آسانسور بستگی به ظرفیت و نوع ساخت آن دارد و با توجه به این موارد متغیر است.
- نصب صحیح درب های ورودی و خروجی آسانسور
- دیوارهای جانبی آسانسور باید در برابر حریق مقاوم باشند.
- چاه آسانسور فقط مختص به نصب آسانسور باشد.
- بازشوی درب موتورخانه آسانسور باید حداقل عرض 90 سانتی متری و ارتفاع 190 سانتی داشته باشد همچنین بازشو باید به سمت بیرون بوده و دارای قفل مطمئنی باشد.
- سیستم ارتینگ آسانسور را حتما در نظر بگیرید.
- نصب دستورالعمل کامل کار با سیستم آسانسور در اتاقک
- تست کابل برق آسانسور
- گرفتن گواهی ایمنی و کیفیت از مراکز بازرسی و کنترل کیفیت و....