افزایش رشد جمعیت و نیاز به مسکن سبب گستردگی منازل، ادارات، مغازه ها و ... شده، با توجه به ارقام بالا گزارشاتی که مربوط به آتش سوزی در دست است این ارقام از عدم آگاهی افراد نسبت به اصول ایمنی ساختمان می باشد که هر ساله خسارات جانی و مالی فراوانی به افراد وارد می کند. ضوابط ایمنی و اعلام حریق آتش نشانی به طور کلی در سه بخش ضوابط معماری، ضوابط تاسیسات مکانیکی و الکتریکی جمع آوری شده اند.
بررسی ضوابط اصلی اعلام حریق سازمان آتش نشانی
ضوابط اصلی اعلام حریق مربوط به شبکه های مشتمل بر مخزن آب، پمپ آب، جعبه های آب آتش نشانی، لوله کشی، اتصالات آن، پارکینگ و طبقات، شبکه های اسپرینکلر( این بخش در حفاظت ساختمان نسبت به حریق مهم ترین بخش است) می باشد. توصیه های ایمنی به حدی در جلوگیری از حریق مهم و موثر هستند که در برخی از کشورها هیچگونه مرگی توسط آتش سوزی در ساختمان گزارش نشده است. قبل از هر چیزی ابتدا باید با وسایل اطفای حریق آشنا شوید در نتیجه لازم است نسبت به تعاریف و انواع آن ها آگاهی داشته باشید:
- رایزر: این وسیله شامل لوله های عمودی سیستم آتش نشانی ایستاده، اسپرینکلر یا مشترک است که به سه صورت خشک، تر و ترکیبی قابل اجرا می باشد، هر کدام از این رایزرها تعاریف و خصوصیات خاص خود را دارند.
- سیستم لوله کشی ایستاده: لوله کشی این سیستم به گونه ای طراحی شده که تمام شیرآلات، اتصالات و تجهیزات نصب شده آن بتوانند آب را تخلیه و از متصرفین و سازه محافظت کند.
- سیستم بارنده خودکار: این سیستم شامل منابع اصلی تامین آب، چند نقطه اسپرینکلر، شیر کنترل و لوله های متصل به آن می باشد، در سیستم خودکار عمل کنترل در مراحل اولیه کنترل می شود در نتیجه از بروز خسارات بعدی بسیار موثر است.
- سیستم اطفا غیر خودکار: سیستمی که توسط افراد آموزش دیده و آتش نشانان مورد استفاده می باشد.
- سیستم اطفای خودکار: برعکس سیستم قبلی بدون دخالت انسان ها به صورت اتوماتیک فعال شده و حریق را کنترل می کند.
- شیلنگ نواری: شلنگ های نواری بدون آب و به صورت تخت دور یک قرقره مخصوص پیچیده شده اند و زمانی پر از آب می شوند که به صورت کامل پهن شده باشند، فقط افراد آموزش دیده می توانند از این وسیله استفاده کنند.
- شیلنگ نیمه سخت: این شلنگ از جنس لاستیک است و در صورت باز یا بسته بودن شیر آب به یک شکل می باشد، استفاده از این شیلنگ آسان بوده و نیاز به آموزش خاصی ندارد.
با توجه به گستردگی تعاریف تنها به معرفی نام برخی دیگر از وسایل بسنده می کنیم: ایستگاه شیلنگ، رک شیلنگ نواری، سر لوله چرخشی، اتصالات آتش نشانی، انشعابات کمکی، شبکه آب، کلکتور ورودی و خروجی، فشار سنج، پرشرسوئیچ، شیر تست، شیر یک طرفه، شیر کنترل، شیر توپکی، شیر دروازه ای، شیر یک طرفه هشدار دهنده، منبع انبساط، هشدار دهنده جریان آب، ساختارهای مسدود کننده، لوله های تغذیه کننده، خاموش کننده ها و ... . علاوه بر آشنایی با موارد بالا باید به استانداردهای بین المللی، تجهیزات و مصالح موسسه های معتبر و مورد تایید آگاهی کامل داشت.
ضوابط لازم برای اعلام حریق سازمان آتش نشانی
طبق بیانیه سازمان آتش نشانی ضوابط لازم برای اعلام و اطفای حریق شامل موارد زیر می باشد:
- ضوابط اصلی سامانه اطفای حریق
- ضوابط سامانه تهویه، تخلیه دود
- ضوابط درب های مقاوم نسبت به حریق
- ضوابط پارکینگ های مکانیزه
- ضوابط آسانسورهای آتش نشانی
- ضوابط دتکتورهای مونواکسید کربن
- ضوابط تابلو برق
- بازبینی حفاظت ساختمان در برابر حریق
- نقشه و راهنمای عملیات آتش نشانی
امیدواریم این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. آتش پاد کو ازائه دهنده تمامی برندهای اعلام حریق از جمله اعلام حریق تسلا و اعلام حریق زیتکس می باشد.